Redding oude raadhuis nabij

Oude raadhuis OoltgensplaatHet behoud voor het in verval geraakte eeuwenoude raadhuis van Ooltgensplaat is nabij. De Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee koopt het uit 1619 daterende pand, om het vervolgens grondig te gaan renoveren.

Het Welzijnsfonds Oostflakkee is al vijf jaar bezig om het beeldbepalend pand aan de haven van Ooltgensplaat te verwerven. Eén van de taken van de stichting is namelijk om, met de aan haar toevertrouwde legaten van de boedels Dabbe en Bigge, het cultureel erfgoed te behouden voor het nageslacht. ,,En dan doet het erg veel pijn als je zo’n schitterend monumentaal pand ziet aftakelen,’’ aldus de voorzitter van de stichting, Piet van de Ree.

Na twee eerdere grote renovatieprojecten in Oude-Tonge (de oude begraafplaats aan de Emmastraat en de kapel op de RK-begraafplaats) wordt het voormalige raadhuis een volgende grote uitdaging voor het Welzijnsfonds. Van de Ree: ,,Het is de bedoeling dat we tot januari 2018 de tijd nemen om alle plannen en werkzaamheden op een rijtje te gaan zetten. En wat mij betreft vindt er tijdens Open Monumentendag, volgend jaar september, een grootse heropening plaats.’’

Na alle commerciële probeersels van de afgelopen jaren, moet het voormalige gemeentehuis en schepenbank weer een maatschappelijke functie krijgen. ,,Het moet weer een aantrekkelijke trouwlocatie worden en de voormalige secretarie, bijvoorbeeld, is een geweldige ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Maar de verschillende schitterende kamers, zoals de voormalige burgemeesterskamer, lenen zich ook uitstekend voor bijeenkomsten en vergaderingen.”

Plaatje1